Dé specialist in taakdelegatie en verzuimbegeleiding. Bel 085 040 2180 of mail

/ Nieuws

Blijf op de hoogte van ons nieuws.

/Eigen nieuws  |  04/12/2023

‘Ik vind het mooi om mensen te begeleiden die weer graag aan het werk willen’

Cardioloog Tobias Bruning zette de stap naar bedrijfsarts bij Dokter Jones

Cardioloog Tobias Bruning werkt bij Dokter Jones als bedrijfsarts i.o. en volgt de (verkorte) tweejarige opleiding Bedrijfsgeneeskunde. Wat hem vooral trekt is de breedte van dit vakgebied en het feit dat hij zowel maatschappelijk als persoonlijk veel voor mensen kan betekenen.

 
Tobias, waarom heb jij de overstap gemaakt naar bedrijfsarts?
“Het was vooraf geen bewuste keuze. Maar na een sabbatical besloot ik eens iets anders te willen dan weer teruggaan naar het ziekenhuis waar ik al 22 jaar werkte. Ik had het daar wel gezien. Een collega opperde: ‘Waarom ga je niet kijken bij bedrijfsgeneeskunde?’ Ik kende dat vakgebied helemaal niet. Dus ik heb er eens meegelopen en ik bleek het erg leuk te vinden.

Sinds januari dit jaar ben ik in dienst bij Dokter Jones als arts. Daarnaast ben ik nu officieel AIOS bedrijfsgeneeskundige [arts in opleiding tot specialist bedrijfsgeneeskundige]. Afgelopen september ben ik aan deze opleiding begonnen. Normaal duurt dat vier jaar. Maar als je een zijinstromer bent zoals ik, kun je het in twee jaar afronden.”

 
Wat vind je zo leuk aan bedrijfsgeneeskunde?
“Wat mij vooral trekt, is dat ik het een ontzettend nuttig vak vind. Jouw doelgroep is de werkende populatie die uitgevallen is. En als het gaat om actief deelnemen aan de maatschappij is dit de belangrijkste groep mensen in Nederland. Zij zitten bij uitstek in een levensfase waarin je absoluut niet ziek wilt zijn.

Wat mij ook erg trekt is de breedte van het vakgebied. Want verzuimbegeleiding is natuurlijk maar een deel van de bedrijfsgeneeskunde. Er hoort bijvoorbeeld ook optimalisatie van de werkvloer, bedrijfsveiligheid en ziektepreventie bij. Daarover ga je ook met de directie en leidinggevenden in gesprek. Je bent bij preventieve onderzoeken aanwezig of moet die zelf opzetten, schrijft daar rapportages voor. Dat zijn de leuke dingen.”

 
Hoe ervaar je het verschil tussen de omgang met jouw patiënten als cardioloog en nu met jouw huidige doelgroep?
“Ik vond het vooral verrassend dat je zoveel meer tijd hebt voor mensen. Waar ik als cardioloog gewend was aan een consult van tien minuten had ik nu ineens een uur de tijd. En dat geeft een enorme kwaliteitssprong. Je hoort meer en krijgt daardoor een beter beeld van wat er speelt bij mensen. In dat uur kun je zoveel meer voor ze betekenen. Je bent er echt om hen te begeleiden, zodat ze op een plezierige en verantwoorde wijze weer aan het werk kunnen.

Ik vind het interessant om mensen daarin te adviseren. Ze weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Ze hebben het idee dat als ze weer naar hun werk gaan, ze gelijk weer 100% aan de bak moeten. Dat is zeker niet zo. Mensen begeleiden naar weer rustig en verantwoord opstarten, is leuk om te doen.”

 
Hoe is de samenwerking met de schil collega’s om de medewerker heen?
“Er is een groot verschil met hoe dat als cardioloog was. Voorheen waren de onderlinge contacten vooral geconcentreerd op de patiënt. Je had te maken met de verpleging, fysiotherapeuten en voedingsdeskundigen die allemaal bezig zijn met die ene patiënt en diens aandoening.

Bij bedrijfsgeneeskunde is het doel breder: je wilt iemand op een verantwoorde manier weer aan het werk te krijgen. Daarover overleg ik nu met specialisten, psychologen, huisartsen en natuurlijk onze eigen specialist taakdelegatie. Maar ik heb ook veel contact op de werkvloer. Ik vind het leuk om met leidinggevenden en directies te praten. Zij zijn verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het bedrijf en voelen zich over het algemeen erg verantwoordelijk voor hun werknemers.”

 
Je zit nu midden in het opleidingstraject. Hoe intensief is dat?
“Zoals gezegd duurt het als zijinstromer twee jaar in plaats van vier. Ik ben nu één dag per week kwijt aan de opleiding. Dat kan op locatie of op afstand, via Zoom-meetings. Daarnaast is er zelfstudie en moet je thuis een aantal opdrachten maken. In totaal kost het je per week dus ongeveer anderhalve dag.

Binnen dit tweejarige traject zijn er ook nog twee verplichte stages. Je loopt een periode mee bij een arbodienst of een ander servicebedrijf dan Dokter Jones. Daar doe je jouw onderzoek. De andere stage is bij het UWV.”

 
Wat is voor jou de grootste motivator om deze richting op te willen gaan?
“Het is in dit vak heel uitdagend om complexe problemen op te mogen lossen. En de samenwerking met een gevarieerdere groep mensen vind ik heel prettig. Dus naast medisch personeel ook met mensen in de bedrijfssfeer. Het is leuk om op verschillende werkplekken te komen.

Het geeft ook een gevoel van vrijheid dat je vanuit huis kunt werken, op locatie of bij een bedrijf. Die mobiliteit vind ik prettig.

Maar het mooiste blijft het gevoel dat je nuttig bent en mensen begeleidt die weer graag aan het werk willen. Dat levert zowel maatschappelijk als op persoonlijk vlak veel winst op. Ik heb nu echt het idee dat ik minstens op net zo’n effectieve wijze mensen help als toen ik cardioloog was. Misschien nog wel meer.”

 

Brenda Ackermans, directeur Dokter Jones:

“Bij Dokter Jones werken we graag met artsen die zich vanuit een ander specialisme omscholen naar bedrijfsarts. Ze brengen niet alleen een hoop ervaring en senioriteit met zich mee, maar zijn ook al gewend aan taakdelegatie. Dat gebeurt in de ziekenhuizen namelijk al heel veel en maakt de aansluiting op onze werkwijze heel vanzelfsprekend.”

 
Dokter Jones staat voor een snelle en goede begeleiding bij verzuim. Met aandacht voor de medewerker én het bedrijf. Samen met een team aan specialisten zet Dokter Jones zich in voor efficiënte zorg met aandacht. Meer weten? Neem contact op!

Samen bereiken we meer.

Dokter Jones is specialist in taakdelegatie en verzuimbegeleiding. Onze bedrijfsartsen werken nooit alleen, maar samen met betrokken specialisten taakdelegatie en casemanagers verzuimbegeleiding. Zo bieden wij met ons team efficiënte zorg met aandacht. Voor het bedrijf, voor de medewerker én voor het re-integratietraject.

Weten hoe?

Aan de slag met Dokter Jones.

Klaar voor een goede en snelle aanpak bij verzuim?
Neem contact op met het team van Dokter Jones!

Hoe kunnen wij je helpen?