Dé specialist in taakdelegatie en verzuimbegeleiding. Bel 085 040 2180 of mail

/ Nieuws

Blijf op de hoogte van ons nieuws.

videoconsult bedrijfsarts taakdelegatie

/Kennisartikel  |  26/11/2020

Online werken is voor Dokter Jones geen probleem. Er zijn volop voordelen voor alle partijen.

Videoconsult: noodzakelijk kwaad of blijvende werkwijze?

Tijdens corona hebben we allemaal online leren werken. Teams, Zoom of Whatsapp zijn voor velen dagelijkse kost geworden. Ook de fysieke consulten bij de bedrijfsarts of specialist taakdelegatie kwamen te vervallen. Voor Dokter Jones geen probleem. Wij werkten toch al graag met videoconsulten. Wel een mooi moment om de balans op te maken. Videoconsult: top of flop?

Hoe gaat een videoconsult in zijn werk?

Een videoconsult werkt via een beveiligde verbinding, gekoppeld aan het medisch dossier van de medewerker. De bedrijfsarts of specialist taakdelegatie plant in overleg een afspraak in en via een link krijgt de medewerker toegang tot het consult. Geen wachtwoorden aanmaken, geen software downloaden – gewoon meteen beginnen.

Van tevoren kan de medewerker met de link testen of alle apparatuur werkt. Vervolgens drukt de medewerker op het afgesproken tijdstip op de link (op computer of smartphone) en komt in de virtuele wachtkamer. De arts of specialist taakdelegatie laat de medewerker binnen in de virtuele praktijkkamer en het consult begint. Het gesprek wordt niet opgenomen, de arts of specialist taakdelegatie maakt aantekeningen in het medisch dossier, net als bij een fysiek consult.

Videoconsult vs telefonisch consult

Een alternatief op het videoconsult is het telefonisch consult. Dat wordt ook regelmatig ingezet, om verschillende redenen. Wanneer de arts of specialist taakdelegatie niet over een geschikt en veilig videosysteem beschikt bijvoorbeeld, de werknemer de juiste technologie niet in de thuissituatie heeft of er technische problemen zijn.

Bij Dokter Jones kiezen we echter liever voor een videoconsult. Het geeft een veel completer beeld van de persoon met wie je praat en de situatie waarmee je te maken hebt. Je kunt iemand in de ogen kijken, zien hoe hij of zij zich beweegt, soms krijg je ook een inkijkje in de thuissituatie. Ook voor de medewerker is het zoveel prettiger om te zien hoe de arts of specialist taakdelegatie reageert op zijn of haar verhaal. Het maakt het contact persoonlijker. Je kunt via de camera daarnaast ook een fysiek probleem bekijken. Niet alles is met het oog of via de camera waarneembaar uiteraard. In dat geval is een fysieke vervolgafspraak de beste stap.

De voordelen van werken met videoconsulten

  • Reisafstand speelt geen rol. Heel prettig voor de zieke werknemer om niet te hoeven reizen. Ook scheelt het de bedrijfsarts of specialist taakdelegatie tijd wanneer hij of zij vanaf een eigen locatie alle werknemers kan zien.
  • De reikwijdte is groter. Nu locatie geen rol speelt, kunnen werknemers en bedrijfsartsen of specialisten taakdelegatie overal in het land aan elkaar gekoppeld worden.
  • Je kunt snel schakelen. Direct online een afspraak inplannen, vaak nog dezelfde dagen. De medewerker is ook eerder aan de beurt omdat er meer bedrijfsartsen en specialisten taakdelegatie beschikbaar zijn.

De vooroordelen over werken met videoconsulten

Toch kunnen er bezwaren leven over het werken met videoconsulten. Is het wel veilig om zulke persoonlijke gesprekken via internet te voeren, kan ik de technologie wel goed bedienen, werkt het wel, zou het niet gek voelen om voor de camera te zitten praten? Dat zijn bezwaren die leven aan beide zijden, bij de werknemer en de bedrijfsarts of specialist taakdelegatie. Feitelijk is het angst voor het onbekende, die eenvoudig weggenomen kan worden door goed geïnformeerd van start te gaan.

Videoconsulten via Dokter Jones

Voor Dokter Jones is het duidelijk. Videoconsulten zijn geen ‘coronading’. Het is een volwaardige wijze om blijvend consulten uit te voeren. Bovendien is het een ideale manier om wachttijden te voorkomen. Daar wint iedereen bij!

Dokter Jones staat voor een snelle en goede begeleiding bij verzuim. Met aandacht voor de medewerker én het bedrijf. Meer weten over onze efficiënte zorg met aandacht? Neem contact op!

Samen bereiken we meer.

Dokter Jones is specialist in taakdelegatie en verzuimbegeleiding. Onze bedrijfsartsen werken nooit alleen, maar samen met betrokken specialisten taakdelegatie en casemanagers verzuimbegeleiding. Zo bieden wij met ons team efficiënte zorg met aandacht. Voor het bedrijf, voor de medewerker én voor het re-integratietraject.

Weten hoe?

Aan de slag met Dokter Jones.

Klaar voor een goede en snelle aanpak bij verzuim?
Neem contact op met het team van Dokter Jones!

Hoe kunnen wij je helpen?