Hoe werkgevers met financiële begeleiding kunnen bijdragen aan de gezondheid van werknemers
Ziekteverzuim voorkomen met aandacht voor financiële problemen
Zorgen en stress kunnen werknemers letterlijk ziek maken. In de spreekkamer van Dokter Jones horen we steeds vaker dat financiële problemen ten grondslag liggen aan verzuim. Wat kun je hier als werkgever nu aan doen? Wij adviseren klanten om werknemers te ondersteunen met een budgetcoach als Daniël de Kievid, eigenaar van de Budgetcoachgroep.
Daniël, waar ligt de relatie tussen financiële problemen en verzuim?
“Financiële zorgen hebben een enorme impact. Als je zelf niet in die situatie zit, kun je je nauwelijks voorstellen hoeveel. Als je schulden hebt, of je huur niet kunt betalen, of geen nieuwe schoenen voor je kind kunt kopen, dan laat je die zorgen niet thuis zodra je op je werk komt. Dat vreet de hele dag aan je. Mensen zijn afgeleid, niet gemotiveerd om te werken, raken overspannen.
Maar de gevolgen zijn breder. Mensen worden ongezonder, want door geldgebrek eten ze slechter en is er geen geld om te sporten. Ze worden eenzaam: uitjes ondernemen, een verjaardag bezoeken (en dus een cadeau kopen), lid worden van een club verjaardag – alles kost geld. De gevolgen van financiële problemen zijn verstrekkend en onmiskenbaar een aanleiding voor verzuim.”
Wat zijn veelvoorkomende financiële problemen?
“Het verschilt heel erg per doelgroep. Veel huishoudens worstelen natuurlijk met de hoge energieprijzen en gestegen dagelijkse kosten, zoals boodschappen en benzine. Jongeren lopen vaker klem door een gebrek aan inzicht. Ze hebben allerlei abonnementen, van Spotify tot Netflix, en doen de hele dag door contactloze betalingen. Lekker makkelijk, met de telefoon. Maar ze hebben geen idee wat ze nu werkelijk uitgeven. Dat in tegenstelling tot mensen die de eindjes aan elkaar knopen: die weten tot op de cent wat er in en uit gaat, maar komen gewoon structureel geld tekort om te kunnen leven.”
Wat kun je als werkgever doen om medewerkers te helpen bij of (liever nog) te behoeden voor financiële problemen?
“Het makkelijkst is het natuurlijk om een keer een voorschot te geven als een medewerker krap zit. Of misschien wel een loonsverhoging. Dan kan hij de huur net weer betalen of zijn auto weer voltanken om naar het werk te gaan en kun je weer samen verder.
Maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Want je weet helemaal niet wat er verder speelt en je weet helemaal niet of zo’n eenmalig steuntje ook werkelijk wat oplost. Daarom adviseren wij ook om dat nooit te doen zonder professionele begeleiding. Je kunt een medewerker alleen helpen als iemand het overzicht heeft over de gehele situatie.
Het lastige daarbij is dat financiële problemen altijd gevoelig liggen. Het is heel privé en het kan heel ongemakkelijk voelen om het gesprek aan te gaan daarover – in de eerste plaats voor de medewerker, maar ook voor de werkgever. Dat taboe staat echt in de weg. Dus dat is het eerste wat je kunt doen om te helpen: het taboe doorbreken en het gesprek aangaan.
Dat betekent doorvragen, zonder oordeel. Bij verzuim, maar ook bij life events. Als de man van een medewerker is overleden, verandert daar financieel ook van alles. Er komt wellicht minder inkomen binnen en je medewerker moet nu misschien wel voor het eerst alleen de administratie regelen. Lukt dat allemaal wel?
En denk eens over een loonbeslag. Ga jij als werkgever het gesprek aan over de reden van het beslag, vraag je of je je medewerker kunt bijstaan? Wéét je überhaupt dat dat loonbeslag er is of heb je de loonadministratie uitbesteed aan een externe partij en hoor je daar niets van? Er ligt echt een kans voor werkgevers die het gesprek niet uit de weg gaan.”
Hoe staan jullie werkgevers en werknemers bij met de Budgetcoachgroep?
“Als Budgetcoach gaan wij met de medewerker in gesprek. We doen een financiële APK en zorgen voor inzicht in de inkomsten en uitgaven. We kijken samen naar mogelijke schulden of tekorten en zoeken naar oplossingen.
Maar dat gesprek kun je pas voeren als wij bekend zijn binnen de organisatie én als de werkgever en werknemer het taboe over dit onderwerp hebben weten doorbreken. Daarom helpen we werkgevers vooral met voorlichting. Op welke signalen moet je letten als leidinggevende of HR-medewerker en hoe kun je nu een klimaat creëren waarin dit gesprek op een zo prettig mogelijke wijze gevoerd kan worden? Dat vraagt om vertrouwen en een cultuurverandering.
En denk ook gerust binnen kleinere kaders. Werkgevers kunnen zelf al creatief en positief omgaan met financiële problemen. Zo verzamelde een klant van ons bespaartips van werknemers uit het hele bedrijf en bundelde dit in een boekje. Een eenvoudige manier om het probleem op een luchtige manier bespreekbaar te maken!”
Wil jij ook actief bijdragen aan oplossingen voor medewerkers in jouw organisatie? Neem contact op met de Budgetcoachgroep of met Dokter Jones!